Misti gradnja
Bavimo se izvođenjem građevinskih radova.

Misti Gradnja d.o.o. obavlja široku paletu građevinskih radova po cijeloj Hrvatskoj. Foto galerije naših radova možete pogledati odabirom žaljenog područja (fasade, žbuke, glazure, građenje, završni radovi, najam skele).

Izvedba glazure raznih tipova
Glazura/estrih

Riječ estrih dolazi iz starogrčkog i označavala male glinene pločice (ostrakon), koje su u antici upotrebljavali kao podnu oblogu. Danas pod tim imenom podrazumijevamo velike podne ploče bez fuga od cementne žbuke, bitumena ili gotovih ploča.

U tehničkom smislu, estrih je čvrst, ravan sloj poda, koji služi kao neposredna površina za hodanje ili kao podloga za polaganje pločica i drugih podnih obloga.

Prema vrsti konstrukcije postoje slijedeće varijante:
- Vezivni estrisi: Jednoslojni ili višeslojni estrisi, koji se vežu neposredno na podlogu (beton). Čvrstoća prijanjanja postiže se uz pomoć emulzije ili sredstva za prijanjanje.
- Klizni estrisi: Slobodno pokretljivi estrisi, koji su razdjelnim slojem (npr. folijom) dvoslojno odvojeni od podloge i s najmanje 4 mm debelom fugom potpuno odvojeni od svih drugih građevinskih elemenata. Klizni estrih se upotrebljava pri velikom opterećenju, pritisku i manjim zahtjevima za zvučnom izolacijom, te izolacijom od prenošenja udarnog zvuka. Područja upotrebe su podrum i garaža. Neka debljina estriha kod jednoslojne izvedbe bude najmanje 35 mm. Razdjelni i klizni slojevi moraju dugoročno sprečavati doticaj između estriha i podloge, te odbijati vodu. Ukoliko se ispod pojavi vlaga, razdjelne slojeve treba tijesno zalijepiti i zavariti. Za razdjelne i klizne slojeve koriste se polietilenske folije, debljine najmanje 0,1 mm, ostale plastične folije s približno jednakom pretežnom čvrstoćom i elastičnošću, papir natopljen bitumenom i slični proizvodi. Razdjelni i klizni slojevi moraju biti bez nabora, a treba ih polagati tako da se međusobno prekrivaju u dovoljnoj mjeri - od 10 do 15 cm.
- Plivajući estrisi: Slobodno pokretljivi estrisi, koji su s najmanje 10 mm debelim izolirnim slojem i izolacijom od vlage odvojeni od podloge, te s najmanje 4 mm debelom fugom (kod plivajućih etriha s podnim grijanjem najmanje 10 mm debelom fugom) posve odvojeni od drugih građevinskih elemenata i ugradnih dijelova.
- Armirani estrisi: Najmanje 5 cm debeli estrisi, u koje su umetnute zavarene mreže od građevinskog željeza bez nosive funkcije.
- Nagibni estrisi: polažu se s blagim nagibom od 1 do 2 cm na metar, kako bi s balkona, terasa i prilaza odvodili vodu.

Podjela s obzirom na vrstu vezivnog materijala
- Cementni estrih: uobičajena vrsta estriha za stanove i obiteljske kuće.
- Anhidritni i magnezitni estrih: ima ograničene mogućnosti korištenja, a mogu ga polagati samo specijalizirane tvrtke.
- Cementni estrih: Najčešće korištena vrsta estriha, sastavljena od pijeska, cementa, vode i dodataka za žbuku (građevinsko-kemijski proizvodi) ovisno o namjeni korištenja